Home  »  Ragam   »   Mengapa Penggunaan Freon Dapat Menyebabkan Lubang Pada Lapisan Ozon

Mengapa Penggunaan Freon Dapat Menyebabkan Lubang Pada Lapisan Ozon

By | November 3, 2022

Mengapa Penggunaan Freon Dapat Menyebabkan Lubang Pada Lapisan Ozon

Di antara lapisan atmosfera yang berbeza, satu lapisan mempunyai kepekatan ozon tertinggi di seluruh planet. Ini adalah lapisan ozon yang disebut. Kawasan ini terletak di stratosfer pada ketinggian kira-kira 60 kilometer dan mempunyai kesan yang diperlukan terhadap kehidupan di Bumi. Ketika manusia memancarkan gas berbahaya tertentu ke atmosfer, lapisan ini telah menipis, membahayakan fungsi hidupnya di bumi. Namun, hingga ke hari ini, nampaknya tidak dapat disesuaikan. Ramai orang masih tidak tahu dengan baik
Apakah lapisan ozon.

Oleh itu, kami akan mendedikasikan artikel ini untuk memberitahu anda apa lapisan ozon, apa ciri dan keadaan semasa di atasnya.

Apakah lapisan ozon

que es la capa de ozono

Untuk mula memahami peranan lapisan ozon, kita harus terlebih dahulu memahami sifat gas yang membentuknya: gas ozon. Formula kimianya adalah O3, yang merupakan isotop oksigen, bentuk yang wujud di alam semula jadi.

Ozon adalah gas yang
ia terurai menjadi oksigen biasa pada suhu dan tekanan normal.
Begitu juga, ia mengeluarkan bau belerang yang menyengat dan warnanya biru lembut. Sekiranya ozon dijumpai di permukaan bumi, ia akan menjadi toksik kepada tumbuhan dan haiwan. Namun, ia wujud secara semula jadi di lapisan ozon, jika tidak terdapat kepekatan gas yang tinggi di stratosfera, kita tidak akan dapat keluar.

Ozon adalah pelindung kehidupan yang penting di permukaan bumi. Ini kerana ia mempunyai fungsi penapis pelindung terhadap sinaran ultraviolet matahari. Menjaga
menyerap terutamanya sinar Matahari yang berada dalam panjang gelombang antara 280 dan 320 nm.

Baca Juga :   Alat Musik Yang Digoyang Selain Angklung

Apabila sinar ultraviolet matahari memukul ozon, molekul-molekul tersebut terbahagi kepada oksigen atom dan oksigen biasa. Apabila oksigen biasa dan oksigen atom bertemu kembali di stratosfera, mereka bergabung semula untuk membentuk molekul ozon. Tindak balas ini berterusan di stratosfera, dan ozon dan oksigen wujud bersamaan pada masa yang sama.

ciri-ciri utama

agujero en la capa de ozono

Ozon adalah gas yang dapat dikesan berhampiran ribut elektrik dan peralatan voltan tinggi atau percikan api. Sebagai contoh, dalam pengadun, ozon dihasilkan apabila kontak berus menghasilkan percikan api. Ia dapat dikenali dengan mudah oleh bau.

Gas ini dapat mengembun dan muncul sebagai cecair biru yang sangat tidak stabil. Tetapi, jika ia membeku, ia akan kelihatan ungu gelap. Di dua negeri ini,
ia adalah bahan yang sangat mudah meletup kerana keupayaan pengoksidaannya yang kuat.
Apabila ozon terurai menjadi klorin, ia mampu mengoksidakan kebanyakan logam dan, walaupun kepekatannya sangat kecil di permukaan bumi (hanya sekitar 20 ppb), ia mampu mengoksidakan logam.

Ia lebih berat dan lebih aktif daripada oksigen. Ia juga lebih bersifat pengoksidaan, oleh sebab itu digunakan sebagai pembasmi kuman dan kuman, kerana pengoksidaan bakteria yang dihidapinya. Telah digunakan
untuk membersihkan air, memusnahkan bahan organik, atau udara di hospital, kapal selam,
dan lain-lain.

Asal lapisan ozon

proteccion de rayos solares

Istilah “lapisan ozon” itu sendiri secara umum disalahpahami. Maksudnya, konsep yang ada adalah bahwa pada ketinggian tertentu stratosfera terdapat konsentrasi tinggi ozon yang menutupi dan melindungi Bumi. Ini lebih kurang digambarkan seolah-olah langit ditutupi oleh lapisan mendung.

Walau bagaimanapun, ini tidak begitu. Yang benar adalah bahawa ozon tidak tertumpu dalam lapisan, dan juga tidak terletak pada ketinggian tertentu, melainkan gas yang langka yang sangat diencerkan di udara dan, sebagai tambahan,
muncul dari tanah ke luar stratosfera.
Apa yang kita panggil “lapisan ozon” adalah kawasan stratosfer di mana kepekatan molekul ozon relatif tinggi (beberapa zarah per juta) dan jauh lebih tinggi daripada kepekatan ozon lain di permukaan. Tetapi kepekatan ozon dibandingkan dengan gas lain di atmosfer, seperti nitrogen, sangat kecil.

Baca Juga :   Alat Ukur Yang Sah

Ozon dihasilkan terutamanya ketika molekul oksigen menerima sejumlah besar tenaga. Apabila ini berlaku, molekul-molekul ini berubah menjadi radikal oksigen atom. Gas ini sangat tidak stabil, jadi apabila bertemu dengan molekul oksigen biasa yang lain,
akan bergabung membentuk ozon
. Tindak balas ini berlaku setiap dua saat atau lebih.

Dalam kes ini, sumber tenaga oksigen biasa adalah sinaran ultraviolet dari matahari. Sinaran ultraviolet adalah penyebab penguraian oksigen molekul menjadi oksigen atom. Apabila atom dan molekul oksigen molekul bertemu dan membentuk ozon, ia dihancurkan oleh sinaran ultraviolet itu sendiri.

Di lapisan ozon, molekul ozon, oksigen molekul, dan oksigen atom sentiasa dibuat dan dihancurkan. Dengan cara ini, terdapat keseimbangan dinamik di mana ozon dihancurkan dan terbentuk.


Lubang di lapisan ozon

Lubang di lapisan ozon ini adalah pengurangan kepekatan unsur ini di kawasan tertentu. Oleh itu, di kawasan ini sinaran suria yang lebih berbahaya memasuki permukaan kita. Lubang itu terletak di tiang, walaupun pada bulan-bulan musim panas nampaknya pulih.
Apabila pulih pada satu tiang, ia kelihatan merosot di tiang yang lain.
Proses ini berlaku secara kitaran.

Kerosakan ozon berlaku disebabkan oleh turun naik semula jadi kerana medan elektromagnetik planet dan interaksi oleh aktiviti manusia. Kemanusiaan, berkat pembangunan ekonomi dan aktiviti perindustrian, mengeluarkan sejumlah besar gas pencemaran yang memusnahkan molekul ozon.


perlindungan


Untuk melindungi lapisan ozon, pemerintah di seluruh dunia harus menetapkan langkah-langkah untuk mengurangkan pelepasan gas berbahaya ini. Jika tidak, banyak tanaman dapat menderita sinaran matahari, barah kulit akan meningkat, dan beberapa masalah persekitaran yang lebih serius akan terjadi.

Pada peringkat individu, sebagai warganegara, apa yang boleh anda lakukan adalah membeli produk aerosol yang tidak mengandungi atau dibuat dengan zarah yang memusnahkan ozon. Antara gas molekul yang paling merosakkan adalah:

  • CFC (klorofluorokarbon).
    Mereka adalah yang paling merosakkan dan dibebaskan dalam bentuk aerosol. Mereka memiliki kehidupan yang sangat lama di atmosfer dan, oleh karena itu, yang dilepaskan pada pertengahan abad ke-XNUMX masih menyebabkan kerosakan.
  • Hidrokarbon terhidrogenasi. Produk ini terdapat di alat pemadam api. Perkara terbaik adalah memastikan bahawa alat pemadam yang kita beli tidak mempunyai gas ini.
  • Metil bromida. Ini adalah racun perosak yang digunakan di ladang kayu. Apabila dilepaskan ke persekitaran ia akan merosakkan ozon. Yang ideal adalah tidak membeli perabot yang dibuat dengan kayu ini.
Baca Juga :   Internet Adalah Salah Satu Contoh Kemajuan Di Bidang

Saya harap dengan maklumat ini anda dapat mengetahui lebih lanjut mengenai lapisan lapisan ozon.


Kandungan artikel mematuhi prinsip kami etika editorial. Untuk melaporkan ralat, klik di sini.

Mengapa Penggunaan Freon Dapat Menyebabkan Lubang Pada Lapisan Ozon

Source: https://www.renovablesverdes.com/ms/Apakah-lapisan-ozon/